Gädda

Gädda

 

Gädda sportfisken

Fisken gädda är vår kändaste fisk inom termen sportfiske, alla sportfiskare har drömmen om att fånga de stora gammelgäddorna. Rekordet i Sverige för gäddor ligger på hela 19,34kg vilket är en riktigt stor bjässe. Om man är en sportfiskare så skulle en sådan gädda vara drömmen för alla. Det har dock tagits upp större gäddor i nät och andra hjälpmedel men det är inga tekniker som vi sportfiskare sysslar med vi vill ha kampen och spänningen som man får när man fiskar med ett spö. Det finns även andra rekord som är rapporterade men i brist på bevis så är det detta rekord som gäller i nutida Sverige.

Gäddan är en rovfisk och det är min absoluta favorit fisk, så fort man får en stor gädda på draget så ser det nästan ut som att själva spöet ska gå sönder, för gäddan hugger med en sådan enorm kraft och den har så mycket energi och den ger aldrig upp. Gäddan är en riktig fighter och det är just det som vi sportfiskare gillar med dem.

Gäddans utseende

Formen på en gädda är lätt att känna igen. Den har en avlångkropp och stort huvud och gapet blir väldigt stort när den öppnar munnen, den har massviss med sylvassa tänder som är bakåt riktade.  Nosen på gäddan är tillplattad och ganska lång. Bukfenorna sitter bakom bröstfenorna, och ryggfenan som inte är så stor sitter längre bak.  Hanarnas storlek och längd är betydligt mindre än honornas.

Ryggen på en gädda är mörk rättare sagt så är den mörkgrön. Sidorna är mer gröngula och består ofta av gula mönster som en leopards svarta prickar. Fenorna är oftast mörkgröna och har gula små mönster även dem.  Gäddor överlag ser ut att ha en hyfsad kamouflagefärg och smälter bra in bland vass där dem jagar som unga. Gäddans färg varierar från gäddor till gäddor pågrund av vart de håller hus. Gäddor som håller till vid vassen är ljusare och mer kamouflagefärgade, medans gäddor som befinner sig på djupare vatten är mörkare pågrund av att solen inte kommer åt dem på samma sätt.

Gäddans föda

En gädda är en rovfisk som lever i sötvatten och bräcktvatten. Den äter det mesta som den kan få tag i, ibland äter de även andra gäddor som är mindre än dem själva. Gäddans tänder som är bakåt riktade ger gäddan både fördel och en nackdel. Fördelen är att när den väl har fångat ett byte så blir det svårt för bytet att komma låss eftersom att när bytet försöker dra sig låss så sjunker tänderna bara längre in i bytet. Nackdelen är att om bytet är för stort så finns det risk för att gäddan kväver sig själv eftersom det är svårt för gäddan att spotta ut bytet själv eftersom tänderna är bakåtriktade.

När gäddan slår till så biter den sina byten i huvudet i första hand. En gädda äter allt från fisk till små fåglar och andra små djur som närmar sig gäddan.

Så jagar en gädda

Gäddan är den luriga fisken ligger i vassen och lurar på sitt byte. En gädda har två tekniker när den jagar. Antingen så förföljer den sitt byte och väntar ut bytet. Eller så gör den en klassiker som de flesta gäddorna gör, den går till attack direkt och överraskar sitt byte på några sekunder och biter tag i bytet och gör mos av betet helt enkelt. 

En gädda har även inga problem med att slå till på ett helt stim, den väljer ut sin måltavla sedan håller den fokus på den och ger sig inte förens den får tag i sitt byte. Om man skulle gemföra gäddan med en abborre om att slå till på ett stim, så blir abborren där emot helt borttappad den vet inte vilken den ska rikta in sig på. Därför måste en abborre jaga i stim medans en gädda är en ensam varg som klarar sig bäst på egen hand.

Gäddan behöver ljus för att jaga, för den ser inte så bra i mörker som tillexempel en gös gör. Gäddan är helt enkelt en solo fisk. En gädda blir ofta orolig när det kommer andra gäddor i närheten på grund av att gäddor är kannibaler och äter gärna andra gäddor som är mindre än sig själv.

Här finns gäddan

Gädda hittar du över hela sjön så klart, men de bästa ställena är utanför grundområden, ute på frivattnet, grynnor, nära vass och vid vikar. Där är ställena som vi rekommenderar att söka efter gäddan.

Så fiskar man efter gädda

Vad ska man använda sig av för tekniker när man ska fiska efter gädda? Det beror helt klart, vilken storlek på gäddan du är ute efter.

Stå och kasta med wobbler och andra drag är väldigt effektivt och du kan få både stora och små gäddor med hjälp av den tekniken.

Du kan även meta med agn efter gädda vilket kan resultera i alla olika storlekar på gäddan.

Flötestrolling är också en teknik som är väldigt effektiv som man kan använda sig av.

Ismete är också en väldigt effektiv metod för att jaga gäddan med, men denna metod kan du bara använda när isen ligger såklart.

Trolling är den mest effektiva tekniken enligt oss, speciellt om du är ute efter de större gäddorna.

 

MVH från oss på allt om fiske.

Allt om fiske - För er som gillar att fiska

 

 

27 Feb 2013


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)