Mete

Enkelt om mete

 

 

Ikväll tänkte jag dela med mig om några rader angående mete.

Så fort man nämner ordet mete reflekterar de flesta ”icke insatta” till sin barndom med ett stelt spö med fastknyten lina i toppen. Det beror på att majoriteten av alla fiskare har en gång börjat, ofta i väldigt låg ålder med just denna ”teknik”. Faktum är att mete är så mycket mer än det som många tror.

Det finns ett flertal olike metetekniker. Man skulle kunna säga att mete är en kategori med kategorier. 

 

Personligen är bottenmete min absoluta favorit metod efter trolling förstås.

I samband med att ditt fiskeintresse växer, växer också din erfarenhet samt nyfikenhet. Du blir per automatik intresserad av nya sätt och tekniker för att få upp din önskade fångst.

Alltså skaffar du mer utrustning.

 

Om du blivit van och kanske till och med skicklig på att använda ditt nybörjar spö rekommenderar jag starkt att införskaffa ett längre metspö av teleskops typ. Då kan plötsligt en meter spö bli till fem meter. Lätt och smidigt att ha med sig.

 

Du kommer numera inte ha din lina fastknuten i toppen utan du bör nu ha en haspelrulle på vilket gör att du kan kasta riktigt långt utanför båten, bryggan eller stranden. Detta genererar till att du kan fiska av ett otroligt mycket större vattenområde utan att behöva ge ifrån dig massa ljud på båten, stranden eller bryggan. Fiskarnas känselorgan är otroligt känsliga vilket gör att de till och med kan känna av vibrationerna som uppstår vid varje fotsteg om du inte tänker dig för. 

 

Beroende på vad för fisk du fiskar efter kan du enkelt förflytta ditt flöte och bestämma djupet. Kom ihåg att verkligen utnyttja den långa linan du har på din rulle.

 

Till vanligt mete efter mindre fiskar räcker en lina på 0.18mm men sänker du djupet och är ute efter större fångst är det 0.30mm som gäller.

 

Vad det gäller kroken är inte storleken det viktigaste utan det är hur vass själva kroken är. Jag brukar köra på en mellanstor krok(storlek 6), varierar så klart beroende på vad för fångst jag är ute efter. Hullningar på kroken är att rekommendera om du använder dig av större agn. Det motverkar att agnen faller av samt tillviss del även fisken.

 

När det kommer till bete kör jag vanligtvis på min egen odlade mask(http://www.alltomfiske.n.nu/gor-din-egna-maskodling) eller fluglarver(maggots).

 

Om du är ute efter mört och brax är mitt tips till dig hampfrön. Går att köpa på många stormarknader. De säljs som fågelmat. Välj ut de största fröna och lägg dem i blöt ett dygn. Med det gjort kokar du dom i tio minuter så fröna öppnar sig och en liten vit, mjuk grodd kommer fram.

MVH från oss på allt om fiske.

Allt om fiske - För er som gillar att fiska

22 feb 2013


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)